Biefstuk met paddenstoelensaus, geroosterde little gem en aardappel muffin

Voor 6-7 personen

Ingrediënten aardappel muffin

  • 500 gr aardappels
  • 1 bosui
  • 1 theelepel peterselie
  • 75 gr geraspte oude kaas
  • 1 (geroosterde)paprika
  • 1 ei
  • 2 el bloem
  • tijm, oregano, paprikapoeder.

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 210 graden.
  2. Schil de aardappels en rasp ze. Knijp vervolgens de geraspte aardappel goed uit. Je kunt bijvoorbeeld de geraspte aardappel in een zeef doen en eventueel wat aandrukken met een houten lepel.
  3. Snijd de bosui en (geroosterde) paprika in stukjes. Meng in een kom de aardappel, 1 ei, 2 el bloem, paprika, bosui, kruiden en geraspte kaas door elkaar. Voeg naar smaak wat kruiden toe zoals tijm, oregano of paprikapoeder.
  4. Vul vervolgens circa 6 ingevette muffinvormpjes met het aardappel mengsel.
  5. Bak het geheel circa 30 minuten in de oven (210 graden). Let op: iedere oven werkt anders. Het zou dus kunnen dat dit gerecht bij jou iets korter of langer in de oven moet.

Ingrediënten aioli:

  • 1 of 2 tenen knoflook geraspt
  • 1 ei
  • citroensap van ¼ citroen of 2 theelepels witte wijnazijn
  • 1 theelepel mosterd
  • witte peper uit de molen
  • ¼ theelepel zout
  • 3-4 dl zonnebloemolie

Bereiding:

  1. Doe het ei in de mengbeker, voorzichtig hou de dooier heel!
  2. Zet de staafmixer voorzichtig over de dooier.
  3. Voeg alle ingrediënten toe.
  4. Trek de staafmixer langzaam omhoog tot alles goed gemengd is.
  5. Klop er nog rustig 1 eetlepel lauw water door, dan wordt de aioli lekker lobbig

Ingrediënten geroosterde little gem

  • 3-4 little gem
  • 2 eetlepels olijfolie
  • pecannoten (of andere noten)
  • 50 gr suiker
  • 200 gram Manchego (spaanse kaas)
  • peper en zout
  • aioli

Bereiding:

  1. Verdeel de pecannoten over de bodem van een anti aanbakpan en bestrooi ze met kristalsuiker en een eetlepel water. Laat de suiker op middelhoog vuur smelten (niet roeren). Beweeg hooguit op het laatst de pan wat heen en weer. Als de suiker gesmolten is draai je de pecannoten zodat alle kanten suiker krijgen.
  2. Neem de pecannoten uit de pan en verspreid ze op een stuk bakpapier en laat ze afkoelen.
  3. Halveer de little gem en smeer in met olijfolie, peper en zout.
  4. Gril in een matig warme (gril)pan totdat ze kleuren.
  5. Leg op elk bord een little gem en besmeer de gesneden kant ruim in met aioli. Rasp er met een fijne rasp de Manchego overheen en leg de gesuikerde noten er bovenop.

Ingrediënten biefstuk en championsaus:

    • 6-7 biefstukjes
    • 25 gram gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood)
    • 400 gram gemengde paddenstoelen ( bv. witte en kastanjechampions) snij de grote doormidden
    • 2 tenen knoflook fijngehakt
    • 2 theelepels fijngehakte tijmblaadjes
    • 60 ml olijfolie
    • 20 gram boter
    • 80 ml marsala
    • 250 ml runderfond
    • 150 gram creme fraiche of zure room
    • 2 eetlepels fijn gesneden bladpeterselie

Bereiding                                                                                 

  1. Week de porcini in 80 ml kokend water tot de paddenstoelen zacht zijn (ongeveer 30 minuten).
  2. Meng intussen in een schaal knoflook, tijm, 2 eetlepels olijfolie en wat zout en peper. Wentel de biefstuk erdoor en laat ze op kamertemperatuur marineren.
  3. Laat de porcini uitlekken, bewaar het vocht. Hak de grote porcini wat kleiner.
  4. Smelt de boter met de overgebleven olijfolie in een koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Bak de gemengde paddenstoelen in 3 tot 4 minuten gaar en voeg daarna de de porcini toe. Laat nog 1 minuut zachtjes doorbakken.
  5. Voeg de marsala en het weekvocht toe en laat dit in 3-4 minuten inkoken en voeg vervolgens de crème fraîche toe. Laat de paddenstoelensaus op laag vuur 3-4 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout en peper en houd de saus warm.
  6. Verhit een grilpan tot deze goed heet is en gril de biefstukken, 2-3 minuten aan elke kant. Laat ze lostjes afgedekt 5 minuten rusten.
  7. Roer het overgebleven braadvet en 1 eetlepel peterselie door de saus en verwarm de saus rustig.
  8. Leg de biefstuk op verwarm bord, schep de saus er overheen en bestrooi met de overige peterselie, voeg de little gem en de muffin erbij. 

 

Leg naast de biefstuk de little gem en de aardappel muffin en serveer.

Print Friendly, PDF & Email