alvarinho: Een typisch Portugese druif waarvan hoog kwalitatieve wijnen worden gemaakt.(aroma : de geur van fresia’s).
airén : Een witte druif die over de gehele wereld voorkomt en die een wijn geeft met een hoog alcoholpercentage (12 tot 14%). Een wijn met een zeer aromatisch karakter. Komt in Spanje veel voor in Valdepeñas en La Mancha.
aligoté : Een witte druif die vroeger bekend stond als plante des trois raisins. In Frankrijk vooral Chablis en Bourgogne Alligot Bouzeron. In oost Europa (Roemenie, Moldavie). is meer dan 25000 hectare beplant. Wijnen met een licht kruidig karakter. (aroma : citroen, appel, noten).
barbera :Typisch een druif uit Piemonte. Van de barbera maakt men bijvoorbeeld Barbera d’Alba en Barbera d’Asti. Gedijt goed op alle bodemsoorten en heeft een hoge zuurgraad. Geeft een grote opbrengst en wordt gebruikt als ingrediënt in zuurarme wijnen. (aroma : kersen, bramen, frambozen, pruimen, rood fruit).
baidor : Is het kleinere broertje van de muscat. Heeft dikke ronde bessen met een dun ambergeel velletje en een lichte muskaatsmaak. (aroma : kaneel, rozijnen, sinaasappel).
bonarda : De bonarda druif komt voor in het Italiaanse wijngebied Piemonte en heet daar ook wel bonarda piemontese. Er zijn twee klonen met de naam bonarda di gattinara en bonarda novares. Ook kom je de naam uva rara, croatina bonarda di gattinara en bonarda di cavaglia tegen. De druif was uit de gratie geraakt maar komt nu steeds meer terug. De bonarda kom je al meer dan 25 jaar tegen in argentinië waar de bodemgesteldheid en het klimaat voor deze druif gunstiger zijn dan in Italië. De wijn van de kleine druiven is geconcentreerd met vooral veel rood fruit en zachte tannines en een mooi uitgebalanceerde zuurgraad. (aroma : bessen, kersen, aalbessen, ).
cabernet franc :Een typische Bordeauxdruif, om de soms wrange smaak van de cabernet sauvignon mee te verzachten. In St. Emilion en Pomerol is hij de ideale metgezel van de dominerende merlot. In de Loire-vallei zorgt hij voor de typische zwarte bessen smaak in de Chinon en Bourgeuil. Het is een snel rijpende druif. In Touraine heet deze druif breton (de man die de druif vanuit de Bordeaux haalde). In China heeft men een variant die cabernet gernischt heet. (aroma : aardappelschil, aardbei, bessen, frambozen, paprika, potloodslijpsel, rood fruit, zwarte bessen).
cabernet sauvignon : De belangrijkste rode Bordeaux druif. Het is tevens de meest edele druif in de hele wereld die zorgt voor een diep gekleurde rode tannine rijke wijn. Je ziet vanuit alle windstreken fantastische wijnen die de naam van deze druif dragen. Het is een langzaam rijpende druif (aroma : asperges, bessen, cederhout, chocolade, eucalyptus, gras, hooigeur, kersen, moerbeien, munt, paprika, potloodslijpsel, sigarendoos, stal, tabak, zwarte bessen).
cariñena : Een typisch Spaanse blauwe druif die vaak samen met de garnachadruif in de Rioja wordt gebruikt. Geeft krachtige evenwichtige wijnen waarvan in de D.O. -streek, Barón de Lajoyosa een goed voorbeeld is. (aroma : peper, pruimen, tannine).
carmenère :Is mogelijk verwant aan de merlotdruif. Ongeveer 125 jaar geleden was deze druif nog volop aangeplant in de Bordeaux en maakte deel uit van de blend maar is door gevoeligheid voor ziektes zo goed als uitgestorven. Deze druif is voor de phylloxera-plaag in Chili geimporteed, waar deze druif het door gunstige klimaatomstandigheden zeer goed doet en veel aangeplant is. Door de gelijkenis met de merlot staat de carmenère-druif veel tussen de merlotdruiven tot grote verrassing van menig wijnbouwer. Onderzoek heeft aangetoond, dat het geen merlot is. De carmenère is een later rijpende druif en heeft iets vollere aroma’s dan de merlot en geeft mooie ronde wijnen. (aroma : zwart fruit, chocolade, laurier, leer, truffel, vijgen, zoethout, kreupelhout, bosgeur).
cencibel :Is dezelfde druif als de tempranillo die in Zuid- en Midden-Spanje wordt aangeplant.
chardonnay : Dit is de meest nobele witte druif van Frankrijk. In Bourgondië worden uiteenlopende chardonnay-wijnen gemaakt, van de beendroge Chablis, de rokerige Maconnais en de weelderige wijnen uit de Cote d’Or. Het is ook een belangrijke druif in de Champagne. In Chablis heeft hij de bijnaam “beaunois”. In Duitsland is hij ook bekend als weisser Clevner en in Baden-württemberg en de Pfalz Noemen ze deze druif de weisser Burgunder. (aroma : ananas, appel, boter, citrusfruit, hazelnoten, mango, noten, passievrucht, room, tropisch fruit, walnoten).
chauché gris :Als trousseau gris is hij bekend in de Jura en als gray riesling in Californië. Het is een mutatie van de rode trousseau, gebruikt voor witte wijn. Ooit stond hij op ruime schaal, 6 duizend hectare wijngaard (nu nog maar 650 ha.) aangeplant, in Couarde-en-Ré, een dorp op het Ile de Ré voor de kust van de Charente, maar is daar sinds de 18e eeuw verdwenen. Deze lang verloren gewaande druif is nu (her-)ontdekt. (aroma : De wijn die van de Chauché gemaakt wordt is meestal een blend met chenin blanc en sylvaner).
chenin blanc : De chenin is een druif uit de Loire-vallei. Chenin-wijnen zijn meest fris en dorstlessend. In Zuid Afrika heet deze druif droë steen.(aroma : abrikoos, amandelen, appel, hazelnoten, honing, meloen, noten, peer, perzik).
cinsau(l)t : Cinsaut, in het Frans cinsault, is een van de druiven uit het Zuiden van Frankrijk. Door producenten in de Vin de Pays d’Oc mag er vanaf 2006 behalve rosé, ook rode wijn van worden gemaakt. In het verleden het meest aangeplante blauwe druivenras in Zuid-Afrika. Toen (ten onrechte) bekend onder de naam hermitage. Cinsaut levert soepele en toegankelijke wijnen op, met wat zwoel fruit. Wordt veel gebruikt om te vermengen om wijn een wat steviger, kruidiger karakter te geven.(aroma : adellijk wild, bacon, zwarte peper, leer en tabak).
dornfelder : Evenals de kerner is de dornfelder gecreëerd op het proefstation in Weinsberg (D), genoemd naar de wijnteler Imanuel Dornfelder. In Duitsland in grote hoeveelheden aangeplant maar ook in Vlaanderen en Nederland. Een druivenstok met grote opbrengst van bijna zwarte trossen. Geeft wijnen met een zachte afdronk Zou niet misstaan als tafeldruif. (aroma : bramen, groene paprika, perzik, vlierbessen, zuurkers).
elbling : De cabernet franc van Duitsland. Door de Romeinen meegenomen naar de Moezel. Er worden wijnen van gemaakt met veel sappigheid en fruit.
gamay : Dit is nu de typische Beaujolaisdruif die in deze streek voor 98% is aangeplant. Gamay-wijnen worden jong gedronken en zelfs de beste crus kunnen niet langer dan een paar jaar worden bewaard. (aroma : aalbessen, aardbei, banaan, frambozen, kersen, perendrups, rood fruit, zwarte bessen).
garganega : Dit is een Italiaanse druif, aangeplant rond het middeleeuwse stadje Soave. Hier worden mooie witte Soave-wijnen van gemaakt, waarbij minimaal 85% garganega moet worden gebruikt, aangevuld met pinot bianco, chardonnay, trebbiano di soave of trebbiano di toscana.
garnacha : Een in Spanje veel voorkomende druif die een hoge opbrengst heeft. De wijnen die van deze druif worden gemaakt zijn krachtig. Veel gebruikt in de Rioja, Navarra, Taragona en Toledo. (aroma : peper, pruimen, rood fruit, rozijnen).
gewürztraminer : Deze roodachtig-gele druif komt in de hele Elzas voor en is van oorsprong afkomstig uit Griekenland en via Zuid-Tirol in de Elzas en Duitsland gekomen. Deze druivensoort wordt tegenwoordig geoogst in onder andere de Elzas, Duitsland, Spanje, Hongarije, Macedonië, Griekenland, Oostenrijk, Italië, USA, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika en zorgt voor goudgele exotische wijnen met een uitgesproken, soms muscaatachtige, smaak. De typische rozengeur en lange afdronk is meestal in droge, pittige wijn te vinden, maar ook heerlijke dessertwijnen. In Hongarije heet deze druif tramini. (aroma : banaan, druiven, gekookt fruit, gerookt spek, kaneel, karamel, lychees, rozenwater, tropisch fruit).
grenache : Hij komt over de hele wereld voor en wordt gebruikt om te vermengen met andere soorten om meer body, alcohol en een aardbeien-fruitigheid te geven aan bijvoorbeeld de Chateauneuf-du-Pape uit de Rhone-vallei. In verband met zijn zoetigheid dient hij als basis voor vins-doux-naturels van de Roussilon. In Spanje heet hij garnache en wordt wel met tempranillo in de Rioja-wijnen gebruikt.
grauburgunder : Afkomstig uit Bourgondië en een mutatie van de blauer spätburgunder. Ook bekend als pinot gris, pinot grigio, tokay pinot gris, malvoisie, malvasier en vooral in Zuid-Duitsland als ruländer. Ene heer Ruland had hem ontdekt in een verwilderde tuin en werd hierna gebruikt voor zware, bodyrijke en meestal milde wijn. (aroma : peren, honing, ananas, groene bonen, zoethout).
huxelrebe :Een kruising van gutedel en courtillier musqué en genoemd naar zijn eerste grootschalige planter Fritz Huxel in Westhoven (D). Bijzonder geschikt voor hoog geclassificeerde aromatische edelzoete wijnen, die soms bessen levert zonder pitten. (aroma : maracuja, honing, orangenjam, meloen, mango).
kadarka : De meest aangeplante blauwe druif in Hongarije is de kadarka (dat is dezelfde druif die in Bulgarije gamza wordt genoemd). (aroma : bramen, bosbessen, kruidnagel).
kékfrankos : De Kékfrankos (ook wel lemberger). is een druif die in zowel Hongarije, Oostenrijk als Zuid-Duitsland is aangeplant. Er worden wijnen van gemaakt met veel pit en fruitigheid. In Hongarije worden er fris-zure wijnen met een langere gistingsduur gemaakt. Ook uitstekend geschikt voor rosé’s. (aroma : bramen, zoethout, zwarte bessen).
kerner : Een witte druif, kruising van trollinger en riesling die in Duitsland is aangeplant in de Pfalz en Rheinhessen. Geeft wijnen met accenten van appel, ananas, citrusfruchten. Ook in Nederland wordt deze druif met succes aangeplant. (een kruising van riesling en silvaner is de scheurebe). (aroma : citroen, appel, citrusfruit, druiven, limoen, perzik).
leopold III : Wordt algemeen beschouwd als de beste tafeldruif. Is goed herkenbaar aan het platte steeltje van de bessen. De trossen zijn zeer groot en de donzige bessen buitengewoon dik (gemiddeld 40 mm doorsnee) en vast. Ze “knappen” in de mond en hebben een verrukkelijke smaak.
macabeo : Een witte druif uit Spanje (heet ook wel viura) waarvan voor 90% frisse witte Rioja-wijnen worden gemaakt. Wordt in grote hoeveelheden gebruikt voor Spaanse mousserende wijnen (Cava). Ook gebruikt voor witte Côtes de Roussillon. (aroma : bloemen).
malbec : Ook wel auxerois is een blauwe druif die in de Bordeauxstreek Blaye en Côtes de Bourg vooral wordt toegepast als zachtmaker. In Cahors is dit de bepalende druif (heet hier cot). (aroma : bessen, laurier, kersen, specerijen, diergeuren, chocolade, diergeuren, kersen, kreupelhout, zwarte bessen).
malvasia : Een witte druif uit Griekenland die daar aromatische wijnen voortbrengt maar ook in Spanje (Valencia, Zamora en de Canarische eilanden) voor wijnen zorgt met een individueel karakter.
marsanne : Typische ‘Rhônedruif’ die wijn met behoorlijk veel kleur en body en een tamelijk lage zuurgraad oplevert. Marsanne vormt de basis van noordelijke witte Rhônewijnen, zoals bijvoorbeeld Saint-Joseph, Crozes-Hermitage en Saint-Péray. Hij verdringt daar de roussanne, waarmee hij overigens ook wel wordt geassembleerd. Marsanne is ook steeds meer te vinden in Languedoc. Al sinds lang is hij in Australië present. Daar vinifieert men hem in de regel puur.
marselan : Marselan is een uit 1961 daterende kruising tussen cabernet sauvignon en grenache. Deze druif mag vanaf 2006 worden gebruikt door producenten van Vin de Pays d’Oc voor rode wijnen.
mavrodaphne : Van deze druif worden Griekse dessertwijnen gemaakt met een alcoholpercentage van 15% en hoger. Een veel voorkomende wijn bij Patras aan de baai van Corinthië.
merlot : De merlot is een blauwe druif. Qua hoeveelheid de belangrijkste druif in de Bordeaux. In de Medoc en Graves zorgt hij voor het verzachten van de cabernet sauvignon. In Zwitserland heb je het Italiaanstalige Ticino. De merlotwijnen hebben daar een vergelijkbare kwaliteit van Pétrus in de Pomerol. De beste wijn draagt het felbegeerde VITI-zegel met de aanduiding Controlo Ufficiale di Qualita. Er bestaat daar ook een witte wijn van merlot en een zéér goede lichte rosato. (aroma : bont, bos, bramen, chocolade, diergeuren, drop, kersen, kreupelhout, laurier, leer, truffel, vijgen, wild, zoethout, zwarte bessen, zwart fruit).
mourvèdre : Meer nog dan de grenache een uitgesproken Mediterrane soort. Komt wellicht uit Spanje, uit de omgeving van Murviedro (Valencia) en van Mataro (Catalonië). Mourvèdre is een veeleisende druif die absoluut warme, beschutte plaatsen nodig heeft en die rijke wijnen met veel alcohol en tannine produceert. Hij staat vooral aangeplant in Spanje en verder ook in Zuid-Frankrijk. Daar maakt hij in de regel deel uit van assemblages met grenache, syrah etc. Mourvèdre is wel de belangrijkste soort in de Provencaalse appellation Bandol. Buiten Europa is hij aangeplant in Australië en Californië, waar hij meestal mataro wordt genoemd. (aroma : bessen, chocolade, leer, wild).
müller-thurgau :In Duitsland is dit de meest aangeplante druif met ongeveer 25.000 ha. Het is een variant die door Dr. Herman Müller uit Zwitserland omstreeks 1882 door kruising van de riesling en de silvaner (of van twee rieslingvarianten) tot stand is gekomen. Het is een van de basisdruiven in de bekende Liebfraumilch, waaraan zgn. süsreserve wordt toegevoegd. Voor hoogwaardiger wijnen kiest men veelal de naam rivaner ivm het slechte kwaliteitsimago van de müller-thurgau. (aroma : licht bloemig, vers geplukte druiven, lichte kruidtonen, muskaatfruit).
muscat : Hij is verantwoordelijk voor de zoete en bloemrijke geur en druivensmaak in de vin doux naturel uit de Roussilon, de Muscat de Beaumes-de-Venise uit de Rhone. In opkomst zijn de droge Muscats uit het Franse Zuiden. Het opsporen waard zijn ook de droge muscats/muskateller uit noordelijker contreien zoals de Elzas, de Pfalz, Baden en Oostenrijk. Als kwalitatief beste geldt de muscat blanc à petits grains, met als goede tweede de muscat d’alexandrie. Om nog even bij benamingen te blijven, synoniemen in het Spaans, Italiaans en Duits zijn respectievelijk moscatel, moscato (mascato) en muskateller. (aroma : abrikoos, citrusfruit, druiven, gedroogd fruit, honing, kaneel, perzik, rozijnen).
nebbiolo : Dé tweede edele druif van Italie, en de ambassadeur van de Piemontese wijn, waaruit men onder andere de Barolo (Koning van de Italiaanse wijn), Barbaresco, Roero Nebbiolo, Langhe Nebbiolo en Nebbiolo D’Alba, Gatinara, etc … maakt. Het is een laatrijpende druif die de basis vormt van de DOCG wijnen.(aroma : animaal, stal, teer en paddestoelen).
negroamaro : Een blauwe druif die in Apulië in Italië zorgdraagt voor zeer intense en krachtige wijnen. Het zijn op dit moment wijnen die worden gezien als de Amarones van het Zuiden. Voorwaarde is echter wel, dat de druiven volrijp moeten zijn alvorens er wijn van te maken, omdat er anders onaangename aromas van kool en thee onstaan met een bittere smaak. De druif heet niet voor niets de donkere bittere. (aroma : vanille, rijpe kersen, gebrand, krenten, tabak).
ortega : Een creatie van Hans Breider in Würzburg (D) en genoemd naar de Spaanse! Filosoof José Ortega y Gasset, is heel aromatisch met meestal zeer hoog mostgewicht. (aroma : honing, perencompote, kwee, rijpe bananen, gedroogde abrikozen.
oremus : Volgens geschiedschrijvers is Mâte Szepsi Laczkó, een priester aan het hof van Zsuzsanna Lorátffy, in 1630 enkele weken later met de oogst begon omdat hij bang was voor een Turkse aanval. De oremusdruiven hingen uitgedroogd aan de stammen. Hiervan werd de eerste Hongaarse dessertwijn gemaakt die men Aszú noemt. Wijn gemaakt van 25 kg Aszú moes en 136 liter most is ook bekend als Tokaji.
palomino : Dit is een witte druif die vooral wordt gebruikt voor de sherry. Een druif met een hoge opbrengst en hierdoor in heel Spanje wordt aangeplant. Buiten Cádiz ook wel “jerez fino” genoemd. (aroma : noten).
pedro ximenez : Een witte druif met een hoog suikergehalte. Wordt veel in de D.O. Jerez aangeplant en is een typische Sherrydruif.
phoenix :De phoenix is een modern ras en heeft een hoge resistentie tegen meeldauw en valse meeldauw. De phoenix is een kruising tussen de bacchus en de seyve villard 12-375. De Phoenix staat ook bekend onder de naam GA49-22, naar het instituut Geilweilerhof waar het ras gekweekt is. De bessen zijn ook als tafeldruif te gebruiken vanwege de redelijke grootte en hebben een heerlijke frisse smaak met een vleugje muskaat. In Duitsland is de stok sinds 1996 goedgekeurd voor het maken van kwaliteitswijnen en wordt hij vanaf die tijd ook zeer veel aangeplant.
pinotage : Een blauwe druif uit Zuid-Afrika die is ontstaan uit de pinot noir en de hermitage (ook wel cincault of cinsaut). Cinsaut werd in Zuid-Afrika – ten onrechte – ‘hermitage’ genoemd, vandaar de samengestelde naam pinotage. Het is een vroeg rijpende druif die soepele fruitrijke complexe wijnen voortbrengt. De betere soorten (Bellingham, Groot Constantia en Wildekrans) hebben een groot rijpingspotentieel, net als cabernet sauvignon. (aroma : aceton, amandelen, banaan, bessen, frambozen, pruimen, rood fruit, snoep, stalgeur, veenbessen, viooltjes).
pinot gris : Een blauwgrijs tot bruinrood kleurende druif die over de hele wereld meerdere gedaanten heeft. Is rond 1400 naar Hongarije overgebracht; hier heet hij szürkebarát waarvan men de beroemde Tokay maakt. In de Elzas maakt men om naamsverwarring te voorkomen de zgn. tokay pinot gris-wijnen. Smakelijke wijnen met een hoge zoetgraad en een stevig alcoholpercentage. In Duitsland heet deze druif ook wel grauburgunder of rülander. In Italië pinot grigio.(aroma : noten, rook, ananas, groene bonen, zoethout).
pinot meunier : Een oorspronkelijk rode druivensoort. Het is de meest geplante champagne-variëteit samen met pinot noir en chardonnay. De druivensoort is goed bestand tegen lente-vorst, omdat hij later bloeit dan de chardonnay en de pinot noir. De druiven worden gebruikt in de champagne om karakter en levendigheid toe te voegen. In Duitsland heet deze druif schwartzriesling of müllerrebe.
pinot noir : Een Bourgondische druif die ook met succes in de Champagne wordt gekweekt en daar bijdraagt aan zeer complexe wijnen. (aroma : aardbei, bos, diergeuren, frambozen, gekookt fruit, kersen, rood fruit, roos, stalgeur).
petit manseng : Een curiosum uit de Sud-Ouest, maar wat voor een! Sterk aromatisch van karakter, met frisse zuren, kortom : zeer uitgesproken. Beleeft daarom terecht een comeback. Petit manseng is hoofdbestanddeel van ‘exotische’ wijnen als Jurançon (zowel droog als laat geoogst zoet), Pacherenc du Vic Bilh en Irouléguy
riesling : Volgens de Franse appellation-wetten mag hij enkel en alleen worden verbouwd in de Elsas. Hij zorgt hier voor een hele reeks verschillende wijnen, waarvan de goudkleurige riesling met zijn bloemen en honingbouquet de bekendste is. In Duitsland komt deze druif op de tweede plaats na de müller thurgau en is al te vinden sinds 1477. In de 16e en 17e eeuw is hij over geheel Duitsland verspreid.(aroma: abrikoos, appel, bloemen, citroen, grapefruit, honing, limoen, perzik, petroleum).
robola : Van deze druiven worden de vermaarde gelijknamige witte wijnen in Griekenland gemaakt met een heel eigen iets bittere smaak, maar zeer fruitig en met onverwacht lange afdronk.
rondo : Een van de vele nieuwe rassen sinds de door professor dr. Müller gekweekte müller-thugau druif. rondo heeft redelijk grote trossen met diepblauwe bessen die, als ze lang blijven hangen, een hoog suikergehalte ontwikkelen. De druif is nog niet goedgekeurd voor het maken van kwaliteitswijn. In Nederland al met succes aangeplant en geeft wijnen die in kwaliteit niet onderdoen voor buitenlandse rode wijn. (aroma: bloemen, druiven, rook).
sangiovese :
Italiës belangrijkste blauwe druif. Er worden uiteenlopende wijnen van gemaakt zoals : Chianti, Vino Novello en Brunello di Montalcino. Het is een langzaam rijpende druif, die ook is aangeplant in Californië bij Sonoma, Atlas peak en Beringer. (aroma : iris, kersen, viooltjes, zwarte bessen).
sauvignon blanc : In de Loire-vallei is hij een belangrijk ingredient voor Sancerre en de Pouilly-Fumè. Het is ook een belangrijke druif in droge Bordeaux wijnen. (aroma : ananas, asperges, grapefruit, gras, kruisbessen, passievrucht, tropisch fruit, zwart fruit).
Scheurebe : De meest succesvolle “nieuwe” druivensoort, die een kruising is van de silvaner met de riesling (kweeknummer S88) en gecreëerd door Georg Scheu in 1916. De druif geeft een van de beste kwaliteitswijnen met predikaat : Kabinett – Spätlese – Auslese – Beerenauslese – Trockenbeerenauslese en Eiswein. Bijzonder kenmerkend zijn de geuren en sterke smaakaroma´s. (aroma: bloemen, maracuja, perzik, mango, citroen).
schwartzriesling : Een druivensoort met vele namen. In Frankrijk is het de pinot meunier (de champagne-druif) en in Duitsland heeft hij ook nog de naam müllerrebe.
semillon : De belangrijkste druif in de Bordeaux. Het is een druif met een hoog alcoholgehalte en weinig zuren. Semillon met “nobele rot” is basis voor de zoete Sauternes-wijnen. (aroma: abrikoos, ananas, bloemen, honing, perzik, rozijnen, sinaasappel).
siegerrebe : Gecreëerd door Georg Scheu in 1929 met een kruising van gewürztraminer en madeleine angevine. De naam is verkregen door de opvallend vake eerste plaatsen bij proeverijen. De siegerrebe heeft een krachtig bouquet met veel extracten en wordt meestal gebruikt voor Auslesen, Beerenauslesen en Trockenbeerenauslesen. (aroma: rozenbloesem, honing, muskaat, acaciabloesem, gedroogde abrikoos, mango.
silvaner : Afkomstig uit Oostenrijk en bekend sinds 1700. Het is een van de oudste druivensoorten met grote opbrengst. Rijpt iets eerder dan de riesling en is bijzonder geschikt voor delicate droge wijnen. De silvaner is veelvoudig gebruikt als kruising voor diverse nieuwe druivensoorten: bacchus; morio-muskat; müller-thurgau; rieslaner enz. De middelgrote druif heeft een neutraal bouquet met zachte zuren en geeft een stevige droge wijn. Typische geuren van kruisbessen, hooi, peren, karamel en rook van gebrand hout of getoast brood. (aroma : appel, perzik, bloemen, citroen).
syrah : Het is een donkere druif die zorgt voor wijnen met een hoge kwaliteit, diepte en duurzaamheid. De wijnen hebben een fruitige ietwat peperige smaak. (aroma : aardbei, bosbessen, bramen, chocolade, drop, gerookt spek, kruidnagel, peper, pruimen, rood fruit, roos, teer, truffel, wild, zwarte bessen).
tannat : De tannat is een curieus geval! Om z’n karaktereigenschappen en om z’n verspreiding. Hij groeit enkel in het Franse Zuidwesten, met name in Madiran, en in Uruguay. Hij zorgt in Madiran voor stoere wijnen met veel kleur en een lading tannines. De naam tannat zou zelfs direct afgeleid zijn van die tannines. Het zijn wijnen die letterlijk en figuurlijk ‘getemd’ moeten worden, maar die ook veel karakter te bieden hebben! Ze kunnen goed tegen opvoeding op nieuwe eiken vaten en rijpen bovendien goed.
Baskische emigranten hebben de tannat rond 1900 meegenomen naar Zuid-Amerika. In Uruguay is hij zelfs de ‘nationale’ druif geworden. De Uruguayaanse versie van de tannat smaakt in de regel heel wat minder tanninerijk dan die uit Madiran.
tempranillo : Dit is een blauwe druif met een uitstekende kwaliteit en heel veel aroma waardoor hij een van de toppers is van alle Spaanse druiverassen. Deze druif heeft meerdere namen : ull de llebre, cencibel, tinto fino, tinto del pais en tinta de toro en wordt gezien als een echte Riojadruif. (aroma : aardbei, bessen, chocolade, drop, leer, pruimen, rood fruit).
tibourin : Een blauwe druif uit de Provence waarvan een mooie droge oranje rosé wordt gemaakt.
touriga nacional : Een blauwe druif die is aangeplant in de Portugese Dourostreek. Geeft prachtige volle fruitige wijnen die minstens 18 maanden oud moeten zijn voor verkoop met minstens 11% alcohol.
trebbiano : Een witte druif die al stamt uit de Romeinse tijd en is in geheel Italië te vinden is. De wijnen hebben een uiteenlopend karakter van aromatisch tot neutraal (Frascati, Orvieto, Soave). Wordt ook gebruikt als basis van cognac en almagnac. In Frankrijk ungi blanc genoemd. (aroma : abrikoos).
verdicchio : Een typische Italiaanse druif waarvan heerlijke goudgele vol fruitige sappige wijnen worden gemaakt met een fragiel bouquet. Een heel bekende wijn van deze druif is de verdicchio dei Castelli di Jesi van Torrre PasSeri.
viognier : Een witte druif die momenteel nog schaars is aangeplant maar steeds meer terrein wint in het Rhônedal, Languedoc en Australië. De wijnen hebben een ronde smaak met weinig zuren. (aroma: abrikoos, bloemen, citroen, kamperfoelie, mango, peer).
zinfandel : Een belangrijke blauwe druif in Californië. Er worden uiteenlopende wijnen van gemaakt zoals white zinfandel, blush wine maar ook fruitige rosé. Er worden op kleine schaal portachtige wijnen gemaakt en je kunt natuurlijk ook traditionele op eiken gelagerde wijnen vinden. Door onderzoek is vastgesteld, dat de zinfandel dezelfde druif is als de in Italië (Apulia) verbouwde primitivo ook wel gioia genoemd. Er is een grote gelijkenis met de uit Kroatië afkomstige plavac mali.(aroma : bessen, nootmuskaat, peper, pruimen, rozijnen).