Pide met courgettes met yoghurt en gepofte aubergine

Pide

Voor 4 personen:

Ingrediënten:

  • 7 gram gist
  • 1 tl suiker
  • 300 ml lauwwarm water
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl zout
  • 500 gr bloem
  • 1 eidooier
  • 1 el yoghurt
  • 1 el sesamzaad

Bereiding:

  1. Meng de gist samen met de suiker en lauwwarme water in een grote beslagkom. Laat 5 min rusten.
  2. Voeg de olijfolie en het zout toe. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en kneed het mengsel in 15 min tot een soepele deegbal.
  3. Stort het deeg op een bakplaat en druk het uit tot een brood van circa 30 cem lang en 3 cm dik. Dek af en laat op een warme plek 30 min rijzen.
  4. Verwarm de oven voor op 230 graden.
  5. Druk met je vinger in het gerezen deeg. Klop de eidooier samen met de yoghurt los en bestrijk het brood ermee. Bestrooi het met sesamzaad en bak het brood in 13 -18 min gaar in de oven. Laat het afkoelen op een rooster.

Courgettes met yoghurt

 Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 1 courgette
  • 1 tl zout
  • 75 gr walnoot
  • 3 takjes dille
  • 3 el Turkse yoghurt
  • ½ tl zwarte peper
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl pul biber

Bereiding:

  1. Rasp de courgette in een grote kom. Voeg het zout toe en laat minimaal 15 min staan. Hak ondertussen de walnoten fijn.
  2. Knijp het vocht met de hand uit de courgette. Doe de courgette in een nieuwe kom. Snijd de dille fijn en houd een paar takjes apart. Voeg de yoghurt, walnoten, gesneden dille, zwarte peper en het geperste teentje knoflook toe en roer goed. Voeg zout naar smaak toe.
  3. Serveer op een mooi bord. Bestrooi met pul biber en verdeel er wat plukjes dille over als garnering.

Gepofte Aubergine

Voor 4 personen.

Ingrediënten:

  • 2 aubergines
  • Sap van ½ citroen
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl zout
  • 1 teentje knoflook
  • zware peper 

Garnering:

  • 2 el Turkse Yoghurt
  • 30 gr ongezouten pistachenoten
  • 2 takjes dille
  • 15 gr granaatappelpitten.

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Rooster de aubergines 60 min in de oven. Of hou ze boven een gaspit tot het vel zwartgeblakerd is, dit geef een lekkere rooksmaak. Pel de aubergines als ze wat afgekoeld zijn.
  2. Klop in een kom het citroensap, de olijfolie en het zout en peper tot een vinaigrette. Pers de knoflook en meng erdoor.
  3. Snijd de aubergines fijn of maal ze in een vijzel. Doe de aubergines bij de vinaigrette en meng goed.

Serveren:

  1. Doe het op een mooi bord. Garneer met een dot Turkse yoghurt, gehakte pistachenoten, plukjes dille en granaatappelpitten.

Bron: Karsu Dönmez

 

Print Friendly, PDF & Email