Voor 6 personen
Ingrediënten:
- 90 ml olijfolie van goede kwaliteit
- 2 grote uien in blokjes van 1 cm 300 gram
- 2 grote venkelknollen , in blokjes van 1 cm 400 gram en groen ter garnering bewaren
- 4 tenen knoflook, geperst
- 2 theel. venkelzaad, licht geroosterd en grof gekneusd
- 60 ml pernod
- 700 gram kikkererwten , uitgelekt en afgespoeld
- 60 ml citroensap , toevoegen naar smaak
- Basilicumblaadjes ter garnering
Topping van tomaatjes, olijven en paprika:
- 2 grote rode paprika’s gehalveerd en zaadjes verwijderd
- Olie
- 200 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
- 1 kleine teen knoflook, geplet met de zijkant van mes
- 50 gram ontpitte olijven , zwart, grof gehakt
- 2 theelepels rode wijnazijn
- Zout en peper
Bereidingswijze:
Verhit de oven op 220 graden:
- Maak eerst de topping, leg de paprikahelften met het vel naar boven op een kleine met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel ze met wat olijfolie en rooster 15 min. tot ze zacht en iets gerimpeld zijn. Leg ze strak afgedekt in een kom om het vel losser te maken door de stoom en zet opzij. Trek als ze zijn afgekoeld het vel eraf, snijd het vruchtvlees in smalle repen en leg de paprikarepen weer in de kom.
- Leg de cherrytomaatje samen met de knoflook, 1 eetlepel olie, beetje zout en een paar draaien peper op dezelfde bakplaat. Schep alles om en rooster de toemaatjes 5 minuten, tot ze net gaan inzakken. Neem uit de oven en doe ze samen met de olijven, rode wijnazijn en een eetlepel olijfolie in de kom bij de paprika.
- Schenk voor de kikkererwten-venkelpuree 60 ml van de olijfolie in een grote hapjespan en zet hem op laag vuur. Voeg de ui, venkel en wat zout toe en bak de groente circa 7 minuten tot ze zacht worden. Doe de knoflook en 1 ½ theel. Venkelzaad erbij, en bak alles nog 7-8 tot de groenten volledig zacht zijn en kleur krijgen. Voeg de pernod toe, die verdampt snel- en ook de kikkererwten en wat zout. bak alles nog 2-3 minuten, op halfhoog vuur, tot de kikkererwten goed zijn door gewarmd. Doe de inhoud van de pan over in een keukenmachine. Voeg het citroensap en flink wat peper toe: circa 1 theelepel. Laat er terwijl de machine draait 1 eetl olie indruppelen en mix tot een fijne puree. Eventueel moet er meer olie, zout, peper bij.
- Schep de puree op een serveerbord lepel de topping erover en garneer met de basilicum, venkelgroen en de overgebleven venkelzaad. Sprenkel wat olijfolie erover. Serveer warm of op kamertemperatuur.