Surinaams/Javaanse bami

Bami is in Suriname ook erg geliefd, maar de Surinamers gebruiken hiervoor vaak spaghetti. Misschien even wennen, maar het smaakt heerlijk. De bami wordt heel basic gemaakt, zonder al te veel vulling, omdat het net als rijst als basis wordt gegeten met losse gerechten erbij. De Surinaams/Javaanse bami  is vaak donker van kleur. De twee bekendste plaatsen in Surinaamse waar men de echte Surinaams/Javaanse bami kan kopen zijn Lelydorp en Blauwgrond. In dit recept kiezen wij voor de variatie Javaanse bami met 

(4 Personen)

Ingrediënten:

  • 1½ pak spaghetti
  • 1 middelgrote gesnipperde ui
  • 2 fijngehakt teentje knoflook
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  •  theelepel aji no moto
  • 2 eetlepels gekruide ketjap (zoet-zout)
  • 2 eetlepels Soya sauce
  • 2 schijfjes verse laos
  • 2 maggiblokjes (of twee theelepels tuinkruidenbouillion)
  • 1 theelepel trassi (verkruimeld)
  • 2 takjes fijngesneden bladselderij
  • snufje zwarte peper

Bereiding:

  1. Bami (spaghetti) koken met 1 theelepel zout en wat zonnebloemolie.
  2. Als de bami gaar is, het water afgieten en spoelen met koud water.
  3. De bami goed laten uitlekken en overdoen in een schaal/bak/pan en overgieten met ketjap, zodat de bami een bruine kleur krijgt, maar niet te donker.
  4. Uien, knoflook, laos, maggieblokjes, trassi, bruine suiker en Aji-No-Moto stampen of in Moulinex fijn mixen.
  5. Doe olie in een wadjang en laat de olie heet worden. Voeg vervolgens de gestampte ingrediënten in de hete olie met een paar stukjes gesneden laos en salamblad en laat het geheel smeuïg worden.
  6. Voeg daarna de bami toe in de wadjang. Blijf de bami regelmatig omroeren zodat alle ingredienten goed vermengd worden met de bami.
  7. Breng de bami verder af op smaak met witte peper en als laatste fijn gesneden de selderij toevoegen.

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie