Voor 4 personen
Ingrediënten:
- 4 eendenborsten á ongeveer 150 gr
- 24 plakjes katenspek, langwerpig
- 2 sjalotten, model banaan
- 50-75 gr boter
- 3 takken tijm
- 1 tl honing
- 4 dl kalfsfond
- 1 dl slagroom
- zout
- peper
Diversen:
- 8 ijzeren spiezen
- grillpan
Voorbereiding:
- Snijd het ergste vet van de eendenborsten.
- Snijd de vetkant licht in en maak een ruitmotief.
- Bak de eendenborsten ongeveer 4-5 minuten eerst op de vetkant (geen vetstof in de pan doen), daarna omdraaien en nog eens 1-2 minuten bakken.
- Laat ze afkoelen totdat je ze kunt bewerken.
- Snijd de eendenborst in 6-8 vierkante stukken.
- Wikkel elk stukje eendenborst in een plakje katenspek en rijg aan elke spies 3-4 stukjes.
Bereiding:
- Fruit de fijngesneden sjalotten in een klont boter.
- Voeg tijm en honing (naar smaak) toe.
- Schenk de fond erbij en laat de saus op zacht vuur inkoken tot er ongeveer 1/3 deel over is.
- Zeef de saus en roer de slagroom erdoor.
- Laat het weer een beetje inkoken.
- Verhit de grillpan op hoog vuur.
- Rooster de spiesen, maar draai ze regelmatig om.
- Saus warm houdende op een zacht vuur en roer er ongeveer 30 gr (voor 4 personen) koude boter door tot de saus iets gebonden is (de saus moet tijdens het roeren van het vuur af)
- Breng op smaak met zout en peper (moet hoog op smaak worden)
- Serveer de spiesen met de saus, aardappelsoezen en gegratineerde groene asperges.
Opmerking:
- De saus kun je ook zonder boter monteren (afmaken). Het wordt dan minder vet en is net zo lekker.
- Je kunt de spiesen ook in de oven afmaken (oven van 90-100ºC met een kerntemperatuur van 55-60ºC)