Spiesjes van eendeborst met honing-tijmsaus

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 4 eendenborsten á ongeveer 150 gr
  • 24 plakjes katenspek, langwerpig
  • 2 sjalotten, model banaan
  • 50-75 gr boter
  • 3 takken tijm
  • 1 tl honing
  • 4 dl kalfsfond
  • 1 dl slagroom
  • zout
  • peper

Diversen:

  • 8 ijzeren spiezen
  • grillpan

Voorbereiding:

  1. Snijd het ergste vet van de eendenborsten.
  2. Snijd de vetkant licht in en maak een ruitmotief.
  3. Bak de eendenborsten ongeveer 4-5 minuten eerst op de vetkant (geen vetstof in de pan doen), daarna omdraaien en nog eens 1-2 minuten bakken.
  4. Laat ze afkoelen totdat je ze kunt bewerken.
  5. Snijd de eendenborst in 6-8 vierkante stukken.
  6. Wikkel elk stukje eendenborst in een plakje katenspek en rijg aan elke spies 3-4 stukjes.

Bereiding:

  1. Fruit de fijngesneden sjalotten in een klont boter.
  2. Voeg tijm en honing (naar smaak) toe.
  3. Schenk de fond erbij en laat de saus op zacht vuur inkoken tot er ongeveer 1/3 deel over is.
  4. Zeef de saus en roer de slagroom erdoor.
  5. Laat het weer een beetje inkoken.
  6. Verhit de grillpan op hoog vuur.
  7. Rooster de spiesen, maar draai ze regelmatig om.
  8. Saus warm houdende op een zacht vuur en roer er ongeveer 30 gr (voor 4 personen) koude boter door tot de saus iets gebonden is (de saus moet tijdens het roeren van het vuur af)
  9. Breng op smaak met zout en peper (moet hoog op smaak worden)
  10. Serveer de spiesen met de saus, aardappelsoezen en gegratineerde groene asperges.

Opmerking:

  1. De saus kun je ook zonder boter monteren (afmaken). Het wordt dan minder vet en is net zo lekker.
  2. Je kunt de spiesen ook in de oven afmaken (oven van 90-100ºC met een kerntemperatuur van 55-60ºC)
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie