Southern fried kip in karnemelk met tomatensalsa

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de  kip

  • ½ liter karnemelk
  • 1½ tl zout
  • 1 hele kip, minimaal 1 kg
  • 125 gram bloem
  • 1 biologische citroen, alleen de zest
  • 1½ tl gerookte hete paprika
  • 1½ tl engelse mosterdpoeder
  • 1½ tl selderijzout
  • 1½ tl tijmblaadjes gedroogd
  • 1½ tl oregano gedroogd
  • 2 tl gekneusde zwarte peperkorrels
  • Zonnebloem olie (1  cm)

Voor de salsa

  • 90 gram fijne kristalsuiker
  • 300 gram tomaten, fijn gesneden
  • 1 chili peper, in dunne ringetjes
  • 300 gr mais (blikje), uitgelekt
  • 3 el rode wijn azijn
  • 1 limoen, sap en zest
  • 2 el platte peterselie, fijn gesneden
  • Zout en vers gemalen zwarte peper

Keukenmateriaal

  • Micro plane of zesteur
  • Ovenvaste pan

 

Bereiding

  1. Snij de vleugels van de kip. Haal de poten van de kip en snij ze bij het gewricht in tweeën. Haal de filets van de kip en snij die ook in tweeën. Bewaar het karkas en de vleugels voor de soep.
  2. Meng in een flinke kom de karnemelk met het zout, even opkloppen. Doe de stukken kip erin en zorg dat ze helemaal met karnemelk bedekt zijn. Sluit de kom af met plastic folie en laat het geheel  zolang mogelijk in de koeling staan, liefst een nachtje, maar een paar uurtjes is ook goed.
  3. Maak intussen de salsa. Laat in een pan met dikke bodem de suiker, zonder te roeren, smelten tot een mooie goudbruine caramel. Je kunt de pan af en toe even draaien om aanplakken te voorkomen.
  4. Voeg de gesneden tomaten toe en roer door de caramel, laat 1-2 minuten garen. Het kan draderig worden maar dat lost in de volgende stap vanzelf op. Oppassen met aanbranden.
  5. Voeg de chili, mais, rode wijn en sap en zest van de limoen toe (limoen goed boenen indien nodig) en laat 6-8 minuten zachtjes koken tot de tomaat helemaal gaar is. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Voor het bakken, de kip zoveel mogelijk weer op kamer temperatuur laten komen.
  7. Verhit de oven op 200°C voor.
  8. Meng de bloem, alle kruiden en de zest van de citroen in een grote kom goed dooreen.  Doe 1 cm olie in een ovenvaste pan met dikke bodem en verhit deze tot een stukje brood mooi bruin bakt.
  9. Haal ondertussen de kipstukken uit de karnemelk, schraap er zoveel mogelijk af als mogelijk en rol ze dan door het gekruide bloemmengsel tot ze volledig bedekt zijn.
  10. Bak de kipstukken in porties, eerst met het vel naar beneden. Bak 2-3 minuten op elke kant tot ze rondom mooi bruin zijn.
  11. Doe alle stukken kip in de pan en zet deze ZONDER deksel in de oven. Eerst 8 minuten op 200°C, daarna 8 minuten op 150°C. Na de eerste 8 minuten de kip omdraaien. De kip moet nu gaar zijn (controleren met prikker, wit vocht is gaar) en het vel knapperig. Uit laten lekken op keukenpapier en warm houden.
  12. Serveer een stuk poot en een stuk filet samen met de salsa. Strooi er de fijngesneden peterselie over.
Print Friendly, PDF & Email