Kiprolletje met katenspek en bloemkool – preistamppot

Dit recept is voor 4 personen:

  • 2 boerenkipfilets van circa 200 gram
  • 1 tl vijfkruidenpoeder
  • 250 gram dungesneden katenspek
  • 500 gram aardappels, geschild
  • ½ bloemkool, in roosjes
  • Olijfolie 8 takjes verse tijm
  • ½ prei, zeer fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijn gewreven
  • 2 el crème fraîche
  • 1 mespunt geraspte nootmuskaat
  • ½ tl mosterd
  • 100 ml rode port
  • 200 ml rode wijn
  •  200 ml kippenbouillon
  •  2 verse laurierblaadjes
  •  maïzena of aardappelzetmeel
  •  50 gram roomboter, in klontjes
  1. Snijd de kipfilets in de lengte bijna door, bestrooi ze met peper, zout en vijfkruidenpoeder.
  2. Vouw ze binnenstebuiten tegen elkaar zodat ze rond worden. Leg de helft van het katenspek dakpansgewijs op een stuk plasticfolie, leg 1 kipfilet erop en rol de kip strak op. Doe hetzelfde met de andere kipfilet en zet ze circa 30 minuten in de koelkast.
  3. Kook de aardappels in water met zout net gaar en druk ze door een pureeknijper.
  4. Houd 1 bloemkoolroosje achter en kook de rest van de bloemkoolroosjes in water met zout beetgaar. Laat ze uitlekken.
  5. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en stoof de prei met 1 teentje knoflook, zout en peper tot er geen vocht meer in de pan zit.
  6. Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius. Meng de aardappels, gekookte bloemkoolroosjes, het preimengsel en de crème fraîche, nootmuskaat en mosterd.
  7. Snijd de opgerolde kipfilets in dikke plakken, zet ieder rolletje vast met een cocktailprikker. Verhit 3-4 eetlepels olijfolie in een braadpan en bak de kiprolletjes aan beide zijden goudbruin. Leg ze in een braadslee en schuif ze 5-8 minuten in het midden van de oven. Neem ze uit de oven en laat ze 5-10 minuten rusten op een warme plek.
  8. Giet de port en wijn in de braadpan van de kip, zet het vuur hoog zodat het bruist. Voeg de bouillon, laurier, 4 takjes tijm en de resterende knoflook toe en kook de aanbaksels goed los. Los een beetje maïzena op in wat water en bind het vocht in de pan licht. Giet het vocht door een zeef en klop de boter erdoor.
  9. Snijd het achtergehouden bloemkoolroosje in 4 dunne plakjes.
  10. Verdeel de kiprolletjes over 4 voorverwarmde borden, geef er wat van de stamppot en jus bij en maak af met een bloemkoolroosje en een takje tijm. Serveer meteen.

SPEK

In plaats van katenspek kun je ook ander spek gebruiken, of ham.

TIP

Let op. De kipfilets moeten minstens een halfuur opgerold in de koelkast liggen.

Print Friendly, PDF & Email