Gegrilde hertfilet, puree van zoete aardappel en jus met veenbessen en gebakken witlof.

4 personen

Ingrediënten:

Voor hertfilet:                                 

  • 4 hertfilets à 140 gr.                  

Voor puree:                                        

  • 4 zoete aardappelen                    
  • 2 dikke wortelen                        
  • Peper/nootmuskaat/zeezout

Voor jus:

  • 100 gr veenbessencompôte
  • 5 dl wildjus 
  •  dl port
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 sjalot
  • 60 gr boter
  • 2 takjes rozemarijn

Voor witlof:

  • 8 stronkjes witlof
  • 25 gr boter
  • 2 tl suiker
  • 1 el balsamicoazijn

 

 

Zoete aardappelpuree:

  1. schil de aardappelen en de wortelen en snijd ze in stukjes. Breng dit aan de kook in koud, gezouten water. Als ze gaar zijn, goed laten uitlekken en fijn maken met de puree stamper. Op smaak brengen met peper, nootmuskaat en zeezout.

Saus:

  1. snipper de sjalotjes fijn en stoof glazig in  een beetje boter. Blus af met de port en laat inkoken. Voeg de wildjus en de rozemarijn toe en laat verder inkoken tot sausdikte. Zeef de saus en voeg de veenbessen compôte toe. Op smaak brengen met zout en peper. 

Witlof:

  1.  halveer de stronkjes witlof in de lengte, verwijder de harde kern en haal de blaadjes los. Verhit de olie/boter in een wok en roerbak hierin de witlof met de suiker tot de witlof slinkt en lichtbruin wordt. Voeg de azijn toe. Als laatste kun je er een scheutje slagroom bij doen.

Hertfilet:

  1. maak de grillpan heet en grill de filets aan beide kanten, kruid de filets en laat de filets nog ongeveer 5 min verder garen in een voorverwarmde oven. (kern van 56°, oven 100°

Opmaak:

  1. Naar eigen keuze

Print Friendly, PDF & Email