Garnalen met paddestoelen – You men da xia

Ingrediënten

Hoeveelheden zijn voor 4 tot 6 personen

  • 1 ‘zwart/wit’ paddestoel (gedroogd)
  • 2 shii-takes (vers of gedroogd)
  • 2 lenteui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 plakje gemberwortel (± ½ cm dik)
  • 300 gram garnalen (grote, rauw, eventueel diepvries)
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 el rijstwijn
  • zout
  • 2 tl sesamolie
  • 0.5 krop sla

Bereiding

Voorbereiden

  1. Als diepvries garnalen gebruikt worden, gooi ze dan in een grote bak koel water om te ontdooien.
  2. Week de gedroogde paddestoelen 20 minuten in warm water, afzonderlijk van elkaar. Maak ondertussen de lentui schoon en snij in dunne ringen. Schil de gemberwortel en hak fijn, pel de knoflooktenen en snij in dunne plakjes. Was de sla en laat goed uitlekken.
  3. Pel de garnalen maar laat het staartje zitten. Snij voorzichtig de rug in en verwijder het darmkanaal. Snij dan nog verder in langs dezelfde lijn, maar niet helemaal door en door (dit heet vlinderen, bij het bakken gaat de garnaal krullen en kan rechtop gezet worden).
  4. Haal de paddestoelen uit het water, verwijder de stelen van de shii-takes en snij ze allemaal in kleine reepjes.

Afmaken

  1. Verhit de zonnebloemolie in een wok of koekepan. Voeg de garnalen toe en roerbak ze aan alle kanten gedurende 1 tot 2 minuten. Voeg de rijstwijn toe en roer dit goed dooreen. Haal de garnalen uit de wok en zet opzij.
  2. Doe de paddestoelen in de wok en bak kort. Voeg gemberwortel, lenteui en knoflook toe en bak nog 2 minuten tot het lekker geurt. Doe de garnalen weer terug in de pan en breng op smaak met zout.
  3. Serveer op een bedje van slabladeren en sprenkel de sesamolie erover. Probeer de garnalen mooi rechtop te zetten. Garneer verder naar eigen inzicht.
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie