Crème caramel en zandkoekje met lavendel

Ingrediënten (voor 6 personen)

Voor de crème caramel

  • 225 gram fijne kristalsuiker
  • 150 ml volle melk
  • 300 ml slagroom
  • ½ -1 tl gedroogde lavendel
  • 4 vrije uitloop eieren, licht geklopt

Voor het lavendel koekje

  • 175 gram ongezouten zachte boter plus wat extra om in te vetten
  • 100 gram poedersuiker
  • ½ -1 tl gedroogde lavendel
  • 100 gr maizena
  • 200 gr bloem
  • 2 el fijne kristalsuiker (optioneel)

Keukenmateriaal

  • 1 ramekin per persoon
  • 20×30 cm bakblik
  • Bakpapier
  • Mixer

Bereiding

  1. Zet 6 ramekins in een diepe ovenschaal. Verhit de oven voor tot 150°C.
  2. Verhit  150 gram fijne kristalsuiker, zonder roeren,  in een steelpan met dikke boden op hoog vuur tot de suiker smelt en een mooie goudkleurige caramel vormt. Je mag de pan bewegen om aanbakken te voorkomen maar niet roeren.
  3. Neem de pan van het vuur en voeg voorzichtig 2 el kokend water toe, het gaat sputteren dus houd ver van je af. Beweeg de pan tot suiker en water gemengd zijn en de caramel ‘’loopt’’. Giet in elke ramakin wat caramel en beweeg de ramakins zodat de caramel de bodem en de zijkanten bedekt. Zet apart.
  4. Verhit de melk met de slagroom en de lavendel tot het bijna kookt.
  5. Klop de eieren met de resterende 75 gram kristalsuiker tot het mengsel bleek en luchtig is. Gebruik hiervoor een mixer.
  6. Giet de hete melk op het ei-mengsel  onder voortdurend kloppen tot het helemaal glad is. Zeef het mengsel (om de lavendel eruit te halen) en verdeel het vervolgens over de ramekins.
  7. Vul de ovenschaal tot 2/3 van de hoogte van de ramekins met kokend water. Zet de ovenschaal voorzichtig in de oven en bak ze gedurende 40-45 minuten tot het mengsel net gestold is. Haal de schaal uit de oven en zet hem apart tot alles afgekoeld is tot kamer temperatuur. Als de ramekins koel genoeg zijn, haal ze dan uit de ovenschaal en laat ze minimaal een uur koelen.
  8. Verhit de oven voor het koekje voor op 180°C. Vet het bakblik in met boter en bekleed met een bakpapiertje.
  9. Klop de boter en de poedersuiker samen in een kom tot het licht en luchtig is. Gebruik hiervoor een mixer. Meng de lavendel, de maizena en de bloem en roer dit door het botermengsel tot er een stevig deeg ontstaat.
  10. Breng het deeg over in het bakblik, duw het met je vingers uit tot een gelijke laag van ongeveer 1 cm dik. Prik er gaatjes in met een vork en sprinkel er de kristalsuiker over (optioneel).
  11. Bak het koekje ongever 12-15 minuten tot het mooi gaar en goudbruin is. Laat het in het bakblik afkoelen en breek  dan in stukjes.
  12. Serveer de crème caramel op een bordje. Ga met een mes langs de kant van de ramakin en druk het mes lichtjes in de caramel, draai de ramakin om en hij moet eruit komen. Leg een stukje lavendelkoek ernaast.
Print Friendly, PDF & Email