Tomaten – knoflooksaus uit de Provence

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 schoongemaakte en kleingesneden ui
  • 3 uitgeperste teentjes knoflook
  • 2 theelepels bloem
  • 1 kg ontvelde en kleingesneden tomaten
  • 1 theelepel suiker
  • Stukje sinaasappelschil
  • 4 takjes  peterselie
  • 1 laurierblad
  • Mespuntje tijm
  • Mespuntje basilicum
  • ½ theelepel gedroogde venkelzaadjes
  • Mespuntje koriander
  • Zout en peper

Deze dikke tomatensaus met zijn speciale middellandse zee smaak serveert men koud of warm bij gegrilleerde en gebakken vis, bij rundvlees en kipgerechten , gehakt balletjes en uiteraard bij pastagerechten. Deze saus is eveneens uitermate goed geschikt als pizza saus.

  1. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui en de knoflook 3 minuten zonder ze bruin te laten worden.
  2. Roer de bloem door het ui knoflook mengsel en laat deze 3 minuten mee fruiten zonder hem bruin te laten worden . Voeg de tomaten, de suiker, het stukje sinaasappelschil, de takjes peterselie, het laurierblad, de tijm de basilicum, de venkel baadjes en de koriander toe.
  3. Breng alles aan de kook, draai het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat de saus 15 minuten zachtjes doorkoken. Neem het deksel van de pan en laat de saus op laag vuur nog 45 minuten doorkoken.
  4. Voeg tijdens het koken eventueel wat water toe wanneer de saus te dik dreigt te worden. Pureer de saus in een blender of keukenmachine of druk hem door een zeef.
  5.  Doe de gepureerde saus terug in de pan en laat alles door en door warm worden.
  6. Maak de saus op smaak met wat zout en peper.

Serveer de saus warm of laat hem afkoelen en serveer hem daarna koud.

Print Friendly, PDF & Email