Chocoladetaartje gevuld met een blend van witte chocolademousse vergezeld van caramelijs en een sinaasappelcreme

4 personen

Chocolade taartje

  • 4 eieren
  • 100 gr suiker
  • 130 gr roomboter
  • 110 gram extra pure chocolade (type 70/30/38)
  • 50 gram bloem, gezeefd
  • 5 gram maizena
  • Extra : suiker thermometer

Witte chocolade mousse

  • 2 eidooiers
  • 200 gr witte chocolade
  • 2dl slagroom
  • 1 el sinaasappellikeur
  • 1 vel witte gelatine
  • 2 eiwitten

Sinaasappelcreme

  • 4 handsinaasappels
  • 2 dl melk
  • 50 gr witte basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 5 eidooiers
  • 125 ml slagroom
  • 1 eetlepel amandelschaafsel
  • sinaasappellikeur
  • Caramelijs

Chocolade taartje

  1. Klop de eieren en suiker op tot een luchtige massa. Smelt de boter en voeg hem toe als hij 30 graden celsius is.
  2. Smelt de chocolade en spatel hem samen met de bloem en de maizena door het mengsel.
  3. Bekleed bakringen van ca 6 cm doorsneden en 5 cm diep met bakpapier en spuit er bakspray op.
  4.  Doe het chocolade mengsel in een spuitzak en vul de ringen voor de helft.
  5. Bak de moulleux 8 a 9 min in een op 190gr voorverwarmde oven.

 

Witte chocolade mousse

  1. De gelatine in ruim koud water weken.
  2. De chocolade raspen en in een pan doen.
  3.  Eerst de slagroom stijfslaan met een handmixer, deze tot gebruik in de koelkast zetten, en daarna (met schone gardes) de eiwitten stijfslaan.
  4. Tot slot de eidooiers schuimig kloppen. De chocolade (onafgedekt) in circa 6 minuten op half vermogen smelten. Tussendoor enkele malen roeren.
  5.  De gelatine uitknijpen en in het kopje (onafgedekt) in circa 15 seconden op vol vermogen oplossen.
  6. De chocolade met de gelatine en de likeur door de eidooiers scheppen, de helft van de slagroom erdoor spatelen, dan de eiwitten en tot slot de rest van de slagroom.
  7. Voeg wat sinaasappellikeur toe.

 

Sinaasappelcreme

  1. Eén sinaasappel goed schoonboenen en 4 mooie plakjes er vanaf snijden.
  2. Sinaasapels uit persen en 4 gave uitgeholde helften bewaren.
  3.  In pan sinaasapelsap aan de kook brengen en laten inkoken tot ca ½ dl.
  4. In pan met dikke bodem melk, suiker en vanillesuikerop laag vuur aan de kook brengen.
  5. Eidooiers in kom schuimig kloppen, melk al roerend door eidooiers mengen.
  6. Mengsel terug in pan schenken en al roerend tegen kookpunt aan brengen tot crème dikker begint te worden.
  7. Pan van vuur nemen. Sinaasapelsap door crème roeren en in ca 30 minuten laten afkoelen tot kamertemperatuur, af en toe roeren.
  8. Slagroom stijfkloppen en luchtig door crème spatelen.
  9. Sinaasappelhelften vullen met crème en in de koelkast in ca 2 uur laten opstijven.
  10. In droge koekenpan amandelschaafsel in ca 1 min lichtbruin roosteren

Opmaak

Op een langwerpig bord naast elkaar schikken, chocoladetaartje (deze vullen met de witte chocolademouse), bolletje nogatijs en de sinaasappelcreme

 

Print Friendly, PDF & Email