Gevulde bietjes met Bulgur en Dukkah

Ingrediƫnten:

  • 6 stevige rauwe zomerbietjes
  • 2 el korianderzaad
  • halve bos verse peterselie
  • 4 stengels bleekselderij
  • 200 g fijne bulgur
  • 4 el Turkse paprikapasta (tatli)
  • 1 el (Turkse) tomatenpuree
  • ciderazijn
  • frisgroene olijfolie
  • peper en zout

Voor de Dukkah:

  • 150 gram zoute cashewnoten
  • 50 gram sesamzaadjes
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl gemalen djinten
  • 2 tl gemalen ketoembar
  • 2 tl paprikapeoder
  • 2 tl koenjit.

    Bereiden:

  1. Schil de bietjes rondom en kook ze in ca. 20 minuten in ruim kokend water gaar (eventueel in aparte pannen om verkleuring tegen te gaan).
  2. Afgieten en af laten koelen.
  3. Rooster ondertussen het korianderzaad geurig in een droge hete koekenpan. Laat op een bord afkoelen.
  4. Snijd de peterselie fijn. Was en snijd de bleekselderij fijn en meng in een kom de bulgur met de paprikapasta, tomatenpuree, korianderzaad, peterselie, bleekselderij en breng op smaak met wat azijn, flinke scheut olijfolie en wat peper en zout.
  5. Hol de gekookte bietjes uit met een lepel en vul de bietjes met de bulgursalade.
  6. Bestrooi de gevulde bietjes met wat dukkah en sprenkel er wat olie en azijn over. Snijd de stukjes biet (van het uithollen) wat fijner en meng door de bulgursalade, geef deze er apart bij.
  7. Lekker met gegrilde kebab en/of een groene sala

Dukkah maken:

  1. Doe de noten en de zaden in een droge koekenpan en bak ze lichtbruin.
  2. Doe de kruiden erbij en laat even meebakken. Spreid uit op een bord, beetje zout erbij en laat afkoelen.
  3. Maal voorzichtig grof in een keukenmachine

 

 

 

Print Friendly