Geschroeide rosbief met knoflook, rozemarijn en paddenstoelen

Voorgerecht voor 4 pers of Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 500 gram goed rundvlees,zeentjes verwijderen, in plakken van 1 cm dik gesneden
  • Extra vierge olijfolie
  • Desgewenst: een paar drupjes truffelolie
  • 2 takjes verse rozemarijn, alleen de naaldjes
  • 1 teen knoflook, gepeld, in dunne plakjes gesneden
  • 3 handenvol rucola
  • 1 flinke handvol gemengde slablaadjes, waaronder radicchio di Treviso of radicchio
  • 1 een handvol stevige paddenstoelen, bijvoorbeeld cantharellen of
  • kastanjechampignons
  • Balsamicoazijn
  • Zeezout en zwarte peper uit de molen
  • Een stuk Parmezaanse kaas

Bereiden:

1. Zet de oven aan op de hoogste stand. Voor dit gerecht gaan we het vlees bakken op het bord waarop het ook geserveerd wordt. Gebruik dus bij voorkeur ouderwetse metalen borden of kleine platen. Maar het kan ook op een gewoon bord, als je er zeker van bent dat het vuurvast is.
2. Wrijf het vlees in met olijfolie of truffelolie.
3. Neem één stuk vlees tegelijk, leg het op een stuk vuilniszak van 30 cm lang en leg er nog zo’n stuk bovenop. Plet het vlees gelijkmatig met een deegroller tot het ongeveer ¼ keer zo breed is als toen je ermee begon en nog maar ongeveer een kwart van de oorspronkelijke dikte heeft.
4. Leg het vlees over de volle breedte op je plaat of bord, het mag eventueel ook een klein beetje over de rand hangen.
5. Doe de rozemarijnblaadjes in een zeef en laat er heet water over stromen om de oliën en smaak los te laten komen.
6. Doe ze in een klein kommetje, schep er 3 of 4 eetlepels extra vierge olijfolie over en masseer de blaadjes met je vingers om de smaak verder los te maken.
7. Roer de knoflook door de rozemarijnolie en wrijf het vees ermee in.
8. Je kunt het vlees tot op dit punt al een paar uur van tevoren voorbereiden en afgedekt met plasticfolie in de koelkast bewaren.
9. Nu hoef je alleen nog een beetje salade te fabrieken.
10. Snipper de rucola en radicchio in een grote kom. Snijd de paddenstoelen in zo dun mogelijk plakjes en doe die bij de sla.
11. Je kunt dit gerecht het best op het laatste moment samentellen. Alles wat je hoeft te doen is het vlees 1 tot 3 minuten in de oven te zetten.
12. Tegen de tijd dat je de salade aangemaakt hebt met een beetje extra vierge olijfolie, balsamicoazijn en peper en zout en je een stuk Parmezaanse kaas en een schaaf op tafel gelegd hebt, mag je het vlees alweer uit de oven. Het zal nu wat bleker van kleur zijn. Het idee is dat je het vlees niet gaart, maar alleen opwarmt. Strooi de salade er direct op. Schaaf er wat Parmezaanse kaas over.

 

Print Friendly, PDF & Email