Chocolademousse met gepocheerde peren (in perenlikeur)

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 150 gram pure chocolade
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 75 gram goede boter
  • 1 dl slagroom
  • 45 gram poedersuiker
  • 2 harde kleine peren
  • 125 ml perenlikeur
  • 125 ml water
  • 1 zakje vanillesuiker of ½ vanillestokje
  • 50 gram suiker
  • savoiardi koekjes (Italiaans) of lange vingers
  • 4 topjes van takjes munt
  • +/- 50 gram geraspte chocolade

Bereiding:

Chocolademousse:

  1. Breng een pannetje met water aan de kook, Hang er een kleiner pannetje in (net niet in het water) en smelt daarin de chocolade au bain-marie. Teveel gedoe? Je kunt de chocolade ook voorzichtig in de magnetron smelten of op een héél zacht vuurtje. Je moet alleen uitkijken dat de chocolade niet aanbrandt.
  2. Meng de zachte boter door de chocolade.
  3. Meng de eierdooiers met 1 eetlepel vanillesuiker en mix dit tot een wit mengsel. Klop dan ook de slagroom goed stijf. Klop tenslotte het eiwit stijf en voeg op het laatste het poedersuiker erbij.
  4. Meng de witgeklopte eidooiers bij de gesmolten chocolade, spatel de slagroom erdoor en vervolgens heel voorzichtig ook de stijfgeklopte eiwitten erdoor spatelen.
  5. Doe alles in een spuitzak en laat even rusten in de koelkast.

Gepocheerde peren:

  1. Meng de perenlikeur, water, zakje vanillesuiker of een 1/2 vanillestokje en 50 gram suiker in een pan. Schil de peren en snijd het steeltje er af. Halveer de peren en snijd het klokhuis er uit. Dit kun je gemakkelijk met een bolletjeslepel een zogenaamde ‘parisiennelepel’  doen. Gebruik anders gerust een theelepeltje
  2. Leg de peren in het pocheervocht en giet er – alleen als dat nodig is – nog wat water bij tot ze net onder staan.
    Doe een deksel op de pan en laat de peren op een lage hittebron – net tegen de kook aan – gaar worden.
  3. Dit duurt afhankelijk van de soort en rijpheid van de peren ongeveer 5 – 15 minuten.

Opdienen:

  1. Je kunt dit dessert in verschillende glazen opdienen. Zelf vind ik dit het mooi in een hoog breed wijnglas. Verkruimel de koekjes en leg die op de bodem van het glas. Voorzichtig lepel je een beetje pocheervocht op de koekjes ( deze mogen niet te week worden).
  2. Op de koekjes spuit je nu een toef chocolade mousse. Een half gepocheerd peertje dep je droog en snij je voorzichtig, zodat je een waaiertje krijgt Leg het waaiertje aan de zijkant van de chocolademousse. Garneer vervolgens de chocolademousse met gepocheerde peren met een muntblaadje en geraspte chocolade.

Wijntip/Port: Graham’s Late Bottled Vintage

Bron: Lekkertafelen

Print Friendly, PDF & Email