krokante van gruyère/ bisque van noordzee garnaal

Ingrediënten:

  • 3-4 rechte stukken gruyère
  • 2-3 losgeklopt ei
  • paneermeel
  • frituurpan
  • 150-200 gr appelstroop
  • calvados naar smaak

Bereiding:

  1. maak plakjes van 3 x 1,5 x 0,5 cm (een gummetje)
  2. klop de eieren in een ruim diep bord goed los
  3. haal de plakjes kaas door het ei en wentel ze in ruim paneelmeel op een bord
  4. herhaal dit nog een keer zodat je geen kaas meer ziet
  5. verhit het frituurvet tot 180 graden
  6. frituur de gepaneerde plakjes,
  7. meng appelstroop en calvados naar smaak tot een homogeen sausje

bisque van grijze garnaal

Ingrediënten:

  • winterpeen 1 stuks
  • selderij 3 stengels
  • knoflook 3 tenen
  • ui 2
  • garnalenkoppen 1 kg
  • 250 gr grijze garnaaltjes
  • blikje tomatenpuree
  • 2 visbouillonblokjes
  • 1 liter water
  • 200 ml slagroom
  • 1 glas witte wijn
  • pernod
  • flinke scheut Cognac
  • cayenne peper

Bereiding:

  1. maak een mirepoux door de wortel, ui en selderij in stukken te snijden, kneus de knoflook
  2. neem een grote pan op hoog vuur, olie erin en fruit de mirepoix en knoflook
  3. doe de garnalenkoppen erbij en roer goed om op hoog vuur
  4. doe er een flinke scheut Cognac in en flambeer
  5. voeg 1 liter water en 2 blokjes visbouillon, daarna een blikje tomatenpuree en cayenne peper
  6. laat dit zon 30 minuten trekken en zet het vuur uit
  7. doe er de room bij en roer alles goed door
  8. nu alles door een fijne zeef en vang het vocht op

Opmaak:

  1. de calvados/appelstroop is goed voor te bereiden en breng dit op het bord van keuze
  2. leg 1 gefrituurde krokantje op de saus
  3. doe in een klein glaasje/espressokopje een beetje garnalen en schenk de bisque erbij
  4. serveer tegelijk
Print Friendly, PDF & Email