Wortelsoep met koriander-yoghurtdip en wortel-sesamchips

  • 1.5 kg winterwortels
  • 4 el milde olijfolie
  • 3 el sesamzaad
  • 2 el korianderzaad
  • 2 uien, grof gesneden
  • 1 bosje koriander, stelen en blad van elkaar gehaald
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 5 cm gemberwortel, geschild, in dunne plakjes
  • 1 citroen, schil geraspt, sap geperst
  • 1 l. groentebouillon (van 2 tabletten)
  • 1 blikje kikkererwten, uitgelekt (uitgewicht 26 g)
  • 1 bakje Griekse yoghurt 170 g
  • Groene olijfolie voor in de soep + evt. brood voor erbij
  • Snackpapier
  1. Verwarm de oven op 150° C
  2. Schil de wortels evt. met de dunschiller als je dat nodig vindt. Trek van 1 grote wortel  met de dunschiller lange plakken, dep ze droog en bestrijk ze heel dun met olijfolie. Leg ze op een met snackpapier belegde bakplaat en bestrooi met wat sesamzaad. Bak ze in +/- 30 min. goudbruin en stevig in het midden van de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen.
  3. Snijd de rest van de wortels in stukken. Verwarm in een ruime pan op middelhoog vuur de korianderzaadjes totdat ze geur afgeven. Doe ze over in een vijzel en stamp ze fijn. Voeg de rest van de olijfolie aan de pan toe en bak hierin de ui in 10-12 min. Glazig en zacht, niet bruin laten kleuren. Voeg de wortelstukken, het      korianderpoeder, korianderstelen, knoflook, gember en citroenrasp toe en bak nog 5 min. zachtjes. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Kook de wortels in 15 min. zachtjes gaar. Pureer de soep met de staafmixer of in de keukenmachine en breng evt. op smaak met zout en peper. Voeg de kikkererwten toe en warm ze zachtjes mee in de soep. Breng de soep evt. op smaak met wat citroensap.
  4. Roer de yoghurt los met wat zout en peper naar smaak. Serveer de soep in kommen, schenk er wat groene olijfolie in en geef de yoghurt, korianderblad en wortelchips erbij.
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie