Met kruidnagel en madera in de oven bereide appel

 

Voor 4 personen

  • 4 appels/Golden Delicious, Rode Boskoop
  • 100 gr bruine basterdsuiker
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 150 gr madera
  • 100 gr amandelspijs
  • 300 gr fijne tafelsuiker
  • 2 gr kruidnagelpoeder
  • 100 gr eidooier
  • 60 gr sinaasappelsap
  • 65 gr witte wijn
  • 50 gr suiker
  • 35 gr Grand Marnier
  • 0,5 citroen/sap
  • 60 gr boter
  • 80 gr honing
  • 115 gr suiker
  • 120 gr bloem
  • 85 gr eiwit
  • appelboor
  • satéprikker
  • mint
  1. oven verwarmen tot 200°C
  2. KRUIDNAGELSUIKER: suiker en kruidnagelpoeder mengen
  3. appels schillen, klokhuis verwijderen; de appels vullen met de amandelspijs; inprikken met een satéprikker en door de kruidnagelsuiker rollen
  4. OPMERKING: wij vullen de appels met gewelde rozijnen (2 soorten)
  5. ROZIJNEN: in een pannetje doen; madera en bruine suiker toevoegen en verwarmen; laten afkoelen.
  6. CARAMEL: de suiker smelten en -eenmaal gesmolten- madera toevoegen. De caramel over de appels gieten en in de oven plaatsen en ze 20 min bakken; om de 3 minuten steeds met de caramel arroseren (=besprenkelen)
  7. OPMERKING: het wordt een hele dunne caramel.
  8. TUILES: honing en boter smelten; de rest toevoegen; een kruis uit een mal van 16 x 16 cm snijden en hierin het beslag smeren; de tuiles op 150°C bakken. De tuille vervolgens over een sinaasappel zetten om de juiste vorm te krijgen
  9. APPELS: warm houden in een oven van 100°C
  10. SABAYON: in een kom eidooier en suiker goed wit roeren (mixer); de wijn, sinaasappelsap, Grand Marnier en citroensap klaar zetten. Ondertussen een pan met water laten koken. De eimassa au bain marie verwarmen (pan mag niet in het water komen) en de vloeistof in gedeelten toevoegen. (PAS OP: boven de 70° C gaat de sabayon schiften.)
  11. SERVEREN
  12. de appel midden op het bord plaatsen, de sabayon erover gieten en hierover de tuile plaatsen
  13. garneren met een takje mint
Print Friendly

Geef een reactie