Fruitdessert met champagnesabayon

Voor 4 personen

Ingrediënten:

Voor de jasmijn-muntsiroop

  • 1 dl honing
  • 0,75 dl honing
  • 4 takken munt
  • 2 gr jasmijnthee

Voor de citroenkletskop

  • 0,85 dl slagroom
  • 165 gr suiker
  • 45 gr bloem
  • 1 citroen

Voor de fruit en pistachenoten

  • 2 mango’s, eetrijp
  • 2 kiwi’s
  • 2 mandarijnen
  • 4 el pistachenoten, groen en gepeld

Voor de champagnesabayon

  • 4 eidooiers
  • 2 el fijne suiker
  • 1 dl champagne of prosecco

Diversen

  • bakpapier
  • cocktailglazen
  • poedersuiker
  • klein bosje munt

Bereiding:

Jasmijn-muntsiroop

  1. Breng de honing met het water aan de kook.
  2. Voeg de munt en de thee toe en laat dit ca 5 minuten trekken.
  3. Schenk de siroop door een zeef en laat het afkoelen.

Citroenkletskop

  1. Verwarm de oven voor op 180ºC.
  2. Roer de slagroom, suiker en bloem met een garde tot een glad beslag.
  3. Rasp de schil van de citroen tot aan het wit en voeg het toe aan het beslag.
  4. Strijk het beslag met een paletmes zeer dun uit op het bakpapier. Maak het papier helemaal vol. Houd een tussenruimte aan van ongeveer 3 centimeter.
  5. Bak ze 7-10 minuten goudbruin in de oven.
  6. Laat de kletskoppen een minuut afkoelen.
  7. Bewaar ze eventueel in een afgesloten bakje tussen bakpapier.

Fruit en pistachenoten

  1. Schil de mango’s.
  2. Zet de vrucht op de smalle kant en snijd de beide lange zijden zo dicht mogelijk langs de pit af.
  3. Snijd de plakken in gelijke blokjes.
  4. Druk de rest van het vruchtvlees van de pit en maak er een saus van.
  5. Schil de kiwi’s, halveer ze over de lengte en snijd in plakken van ongeveer 2 millimeter dik.
  6. Snijd de schil van de mandarijnen tot al het wit eraf is.
  7. Snijd de partjes tussen de vliezen uit.
  8. Hak de pistache grof.

Champagne sabayon

  1. Klop de eierdooiers met de suiker en de champagne in een brede pan met dikke bodem luchtig door elkaar.
  2. Verwarm op laag vuur (au bain marie) en blijf ongeveer 5 minuten kloppen tot een luchtige, maar stevige schuimsaus ontstaat. Beslist niet stoppen met kloppen, want dan veranderen de eidooiers in roerei.

Serveren

  1. Verdeel de mango, kiwi en partjes mandarijn over de glazen.
  2. Schenk er een lepel jasmijn-muntsiroop over.
  3. Strooi langs de zijkanten pistachenoten.
  4. Lepel de sabayon over het fruit en steek er stukjes kletskop in.
  5. Bestuif met poedersuiker en garneer met munt.

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie