Crème Anglaise et îles flottantes apres Caramelsaus

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 6 scharreleieren
  • 75 g suiker
  • 7,5 dl melk
  • 150 g poedersuiker
  • 50 g praliné/of Nougatine Baukje
  • 2 eetlepel geschaafde amandelen
  • mixer

Bereiding

CRèME ANGLAISE

breng de melk (± helft) aan de kook in een wijde pan met de suiker en het opengesneden vanillestokje. Roer tot de suiker is opgelost. Laat het vanillestokje in de melk ± 10 min. op laag vuur trekken. Verwijder het vanillestokje.

zeef de melk door een fijne zeef en giet dit in een pan met dikke bodem. Klop de eidooiers (6 voor 4 pers.) tot een dikke, lichtgele massa, die als een lint van de garde loopt. Giet er al roerend ± 2 dl van de hete melk bij. Giet het dooiermengsel terug in de pan bij de rest van de melk. Zet het vuur laag en houd de melk tegen de kook aan. Roer met een houten lepel tot de vla bindt en aan de lepel blijft hangen (de vla mag niet koken) Haal de pan meteen van het vuur en laat ‘t afkoelen

EIWIT

klopt het eiwit (3 voor 4 pers.) met een mixer stijf met een snufje zout. Voeg al mixend in delen de poedersuiker toe, zodat een taai en stijf schuim ontstaat.

breng de andere melk tegen de kook aan. Maak mooie quenelles en pocheer ze in de hete melk. Er moet genoeg ruimte tussen blijven, omdat ze uitzetten. Draai de quenelles na ± 2 min voorzichtig om en laat de andere kant pocheren. Haal ze voorzichtig uit de pan met een schuimspaan en leg ze op een grote schaal

SERVEREN

schenk de afgekoelde crème in een diepe schaal of bord of en leg de gepocheerde eiwitbolletjes erin. Bestrooi het geheel met de praliné en caramelsaus

CARAMELSAUS

voor de caramel in een pan met dikke bodem suiker verwarmen’zodat deze smelt en goudbruin wordt; van het vuur af en water toevoegen; terug op ‘t vuur en roerend nog ± 1 minuut verwarmen zodat er een gladde saus ontstaat

SCHUIMPJES

van de overgebleven eiwitten kun je schuimpjes maken. Klop naar keuze koffie-extract of 2 el gezeefd cacaopoeder door. Spuit er kransen van op een met bakpapier bekleden bakplaat. Laat de schuimpjes in een oven van 100° C minimaal 3 uur drogen. De schuimpjes zijn bros en knapperig met een nog iets vochtige binnenkant.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie