Clafoutis aux fruits rouge

(Clafoutis met rode vruchten)

4 personen

Ingrediënten:

Voor de vulling:

  • • 6 eieren
  • • 200 g fijne kristalsuiker
  • • ½ l melk
  • • ½ l room
  • • 300 g rode vruchten (aardbeien, frambozen, kersen enz)


Voor het taartdeeg:

  • • 250 g meel
  • • 125 g boter
  • • 1 ei
  • • 1 tl zout
  • • 3 el koud water
  • • 1 el suiker

Bereiding:

  1. Klop de eieren los met de suiker en voeg er vervolgens de melk en de room aan toe en klop het mengsel tot de suiker is opgelost.
  2. Snijd de rode vruchten in stukken.
  3. Beboter een taartvorm en bekleed met taartdeeg ( zie Quiche Lorraine)
  4. Verdeel de rode vruchten over de taartvorm en giet er het mengsel van eieren, suiker, melk en room over dat je hebt klaargemaakt.
  5. Bak de clafoutis gedurende een halfuur in een op 160°C voor verwarmde oven. Laat afkoelen en versier met gelatine of suikerglazuur en dien op.
  6. Opmaak naar eigen inzicht.

Vroeger werd clafoutis uitsluitend in het kersenseizoen bereid met verse en ontpitte kersen. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Limousin.

Wijntip: Bij dit gerecht past een zoete witte Alicante D.O. met rijping op het vat gemaakt van monastrelldruiven of een mousserende rosé wijn van korte rijping zoals de Champagne A.O.C. op basis van de pinot noir variëteit.

Auteur: Michel Bras, Jean-Michel Lorain  Boek: Volkskrant wereldkeuken Frankrijk.

Print Friendly, PDF & Email