Kip met venkel uit de oven

Voor 4 personen

Ingredienten:

  • 600 gram kipfilet in plakken of repen gesneden
  • 75 à 100 cc arak, ouzo of raki ( gedestilleerde anijsdrank)
  • 1 eetlepel olijfolie om te marineren
  • Sap van ½ uitgeperste  sinaasappel ( ongeveer 4 eetlepels)
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel fijne rietsuiker
  • 1 à ½ theelepels mosterdpoeder (of , 1,5 eetlepel grove mosterd)
  • 2 theelepels gekneusd venkelzaad
  • 2 theelepels tijm
  • ½ theelepel zout
  • Peper
  • 1 mineola
  • 2 eetlepels olijfolie om te bakken
  • 2 venkelknollen

om te garneren:

  • Paar takjes koriander en peterselie en plakken mineola (of partjes clementine)
  •  (indien mogelijk voor de kleur ook wat granaatappelpitjes)

 

Voorbereiding:

  1. Als je niet zo lang de tijd hebt om te marineren maak dan met een puntig mes kleine sneden in het vlees of prik het een paar keer in met een vork.
  2. Vermeng de ingrediënten van de drank t/m de peper stevig roeren in een kom en leg hierin de stukken kip
  3. Was de mineola en snijd die in plakken, leg die op de kip en laat dit geheel marineren in een afgedekte kom minimaal 1 uur (af en toe doorroeren)

Bereiding: 

  1. Verhit de oven voor op 175 graden
  2. Maak de venkel schoon en snijd hem afhankelijk van de grootte  in 6 à 8 parten, kook de venkel kort voor (max. 5 min)
  3. (bewaar wat van het venkelkookwater)
  4. Giet de marinade van het vlees en vang dit vocht op
  5. Dep de kip droog met wat keukenpapier en bak de kip kort aan in een koekenpan met de lepels hete olijfolie
  6. Spreid de gebakken kip met de overige ingrediënten van de marinade en de voorgekookte venkel op de bodem van een ovenschaal
  7. Zet de schaal in het midden van de warme oven afgedekt met aluminiumfolie
  8. De kip moet ongeveer 30 minuten in de oven bakken.
  9. Bereid de couscous
  10. Peterselie en koriander fijn hakken.
  11. Kip en venkel uit de pan nemen en op een schaal warm houden
  12. Borden voorverwarmen
  13. Braadvocht, mee gebakken mineola, zonodig met 100 cc (venkelkook)water en eventueel nog wat sinaasappelsap in  mengbeker gieten
  14. Even de staafmixer erdoor heen om de ingrediënten goed glad te maken en te vermengen.
  15. Op smaak afmaken met peper en zout
  16. Saus, zeven, verhitten
  17. (Eventueel wat bijbinden met aardappelmeel)
  18. Borden dresseren, opmaken met couscous, daarop of naast de kip met de venkel, wat van de saus over de kip lepelen
  19. Bestrooien met peterselie en koriander (en granaatappelpitten)
  20. Bord garneren met een schijfje of  slingertje mineola
  21. (of wat schijfjes uitgesneden sinaasappel, of mandarijn of clementine)
  22. Apart serveren het restant van de  gekookte couscous en het  restant van de saus.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie