Grote frieten met zelfgemaakte mayonaise

 

  • 1 kg lichtbloemige middelgrote aardappels
  • 1,5 ltr frituurolie , arachide-olie
  • 1 ei, heel vers
  • 3 tl mosterd (of minder)
  • 2 el citroensap vers
  • 300 ml arachide-olie

Voorbereiden

  1. Schil de aardappels en snijd ze met een scherp mes in frieten met een dikte van 1 cm. Zorg ervoor dat ze allemaal ongeveer dezelfde maat hebben. Dit is belangrijk voor het gelijkmatig gaar worden van de friet.
  2. Spoel de friet goed af onder koud stromend water en laat ze uitlekken in een vergiet.
  3. Droog ze eventuel met een schone theedoek en laat ze een beetje uitdrogen in de koeling.
  4. Verwarm de olie in een ruime pan tot 140 graden Celcius
  5. Bak de friet in kleine porties van 200 g. tegelijk in 5-8 minuten tot ze net gaar zijn.
  6. De friet mag in deze eerste bakronde niet bruin kleuren. Schud ze goed uit boven de pan.

Afmaken

  1. Verwarm de olie nu naar 180 graden Celcius.

Mayonaise

Voorbereiden

  1. Klop ei, mosterd en 2 g zout met een garde in een grote schaal tot het mengsel goed gemengd is.
  2. Zet de schaal boven een pan met water dat tegen de kook aan is (zorg dat de bodem van de schaal het water niet raakt).
  3. Klop het mengsel tot het begint te binden (het wordt dikker). Dit gebeurt tussen de 65 – 70 graden Celcius.
  4. Laat het mengsel niet te heet worden, dan bindt het ei te veel en kun je er geen mayonaise meer van kloppen.
  5. Bij 70 graden Celcius is het mengsel qua dikte goed en worden de eventuele salmonellabacterien gedood.

Afmaken

  1. Plaats de kom in een bak koud water. Klop het mengsel tot het is afgekoeld tot kamertemperatuur en voeg 1 eetlepel gezeefd citroensap toe.
  2. Schenk dan al kloppend met een garde de olie druppelsgewijs erbij.
  3. De olie kan iets sneller worden toegevoegd zodra het mengsel dik begint te worden.
  4. Klop als alle olie is toegevoegd de rest van het citroensap erbij en breng op smaak met peper en zout
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie